16.9.13

Letovanje 2013. - Nea Peramos

Ovogodišnje letovanje se "smestilo" u prvu polovinu septembra. Po mom mišljenju, septembar je odličan mesec za letovanje u Grčkoj. Više je razloga za to:
- dani su obično i dalje veoma topli, što, zajedno sa toplom vodom, omogućava prijatno kupanje
- noći su nešto svežije i gotovo idealne za spavanje
- zbog početka školske godine, mnogo su manje gužve i u Grčkoj, ali i na usputnim graničnim prelazima

U svakom slučaju, cilj letovanja je bio gradić Nea Peramos kod Kavale. Zašto baš to mesto? Razlog je jednostavan: "listao" sam Google Maps i slučajno sam naleteo na zaliv u kome se nalazi Nea Peramos. Svidela mi se blizina Kavale (20 km), kao i Tasosa, ostrva sa koga nosimo veoma lepe uspomene. Uz to, ovo mesto je dovoljno blizu Srbiji, tako da nije problem doći kolima, a pošto je na kopnu, izbegava se prevoz trajektom.

Sledeći korak je bio odrediti marš-rutu kojom ćemo stići do ovog dela grčke obale. Mogli smo standardnim putem: auto-putem Beograd - Niš - Skoplje - Solun, pa odatle pravcem za Kavalu (i Tasos). Nama je to delovalo "dosadno", pa smo odlučili za put kojim se ređe ide: Beograd - Vlasotince - Vlasinsko jezero (gde smo se malo šetali i prespavali jednu noć) - Bosilegrad - granični prelaz Ribarci - Blagoevgrad (BG) - Seres (GR) - Elefteropolis - Nea Peramos.

Beograd - Vlasinsko jezero - Nea Peramos


Mislim da nismo pogrešili što smo išli ovim putem. Od Vlasotinca, preko Vlasine i Bosilegrada, pa do srpsko-bugarske granice gužve nije bilo (zapravo, dešavalo se da po desetak minuta ne sretnemo ni jedno vozilo), put je solidan (definitivno nije vrhunski, ali je sasvim prihvatljiv - treba samo paziti ako se voze neki "spušteni" automobili - u tom slučaju, pametnije je ipak ići auto-putem).

Ako nekog zanima kvalitet puta od Vlasinskog jezera do Bosilegrada, trebalo bi da pogleda ovaj video (sastoji se od desetak kratkih snimaka pojedinih delova ovog puta):


Toliko za uvod - sada slede fotografije uz kratke komentare!  

VLASINSKO JEZERO

Prelepa i zelena okolina, prijatno mesto za usputnu šetnju i odmor. Solidan hotel "Narcis", sa odličnim pogledom na jezero. Putevi oko jezera su veoma dobri, tako da je vožnja pravi užitak.
 
Vlasinsko jezero
Put uz Vlasinsko jezero
Pogled na Vlasinsko jezero sa hotelske terase

BOSILEGRAD

Put od Vlasinskog jezera do Bosilegrada nije baš najbolji, ali je zato okolna priroda izuzetno lepa. Na putu ima poneka manja rupa, dok se na jednom mestu nalazi poveći odron, koji je odneo i nekih pedesetak metara asfalta! Sam po sebi, Bosilegrad nije previše zanimljiv grad, ali to je verovatno sumorna stvarnost svih "zaboravljenih" mesta :(

Važna je i napomena da se na ulazu u Bosilegrad nalazi mala NIS-ova benzinska pumpa, koja je, čini mi se, poslednja u Srbiji na ovom putu.

Na graničnom prelazu nije bilo apsolutno nikoga ni u smeru ka Bugarskoj, niti iz Bugarske ka Srbiji (pošto smo doručkovali na 200m od graničnog prelaza, videli smo da se niko nije pojavio čitavih 45 minuta!).


Okolina Bosilegrada

Bosilegrad
Okolina graničnog prelaza Ribarci

BUGARSKA

Put kroz Bugarsku je najvećim delom kvalitetan i ugodan za vožnju. Ovde smo zastali samo na par mesta, jer smo ipak žurili ka Grčkoj.

Termoelektrana u Bugarskoj

Nacionalni park Pirin

GRČKA

Preko Seresa (za one koji nisu upoznati sa istorijom: glavni grad Srbije za vreme cara Dušana i despota Uglješe Mrnjavčevića) i Elefteropolisa konačno stižemo i na odredište - gradić Nea Peramos, smešten u veoma lepom zalivu i sa pogledom na čuveno ostrvo Tasos. Okolina grada je veoma zelena, sa velikim vinogradima i maslinjacima (obavezno probajte krupno, izduženo belo grožđe).


Pogled na Nea Peramos sa tvrđave

Okolina Nea Peramosa

Pogled na Nea Peramos (tvrđava je daleko u pozadini)

Duga iznad Nea Peramosa

Pogled na Nea Peramos sa brda kod plaže Amolofi
Okolina Nea Peramosa

Nea Peramos

Na samo par kilometara južno od Nea Peramosa nalazi se već čuvena plaža Amolofi - verovatno jedna od najlepših plaža grčke Makedonije! Kilometri finog peska se smenjuju sa malim kamenim poluostrvima, voda je i nekoliko desetina metara od obale plitka i puna školjki, račića i sitnih riba. Na obali se nalaze brojni kafići i ležaljke, a kao bonus: veliki zasenjeni besplatni parkinzi, kako se nakon kupanja i odmaranja na plaži ne biste vozili u sauni :-) Da ne bude zabune: gradska plaža u Nea Peramosu je veoma lepa, čista i velika, ali je Amolofi ipak klasa za sebe!

Amolofi

Amolofi

Nekoliko odličnih fotki Amolofija i Nea Peramosa može se videti OVDE (nisam ja autor).
KUPOVINA

Kada čovek boravi duže vreme u stranoj zemlji, važno mu je da zna gde može da povoljno kupi svakodnevne potrepštine. Boravak u Nea Peramosu je i po tom pitanju prilično udoban: blizu centra Nea Peramosa, iza hotela "Plage", nalazi se veliki i odlično snabdeveni supermarket Masoutis. Takođe, u susednoj Nea Iraklici se nalazi još jedna prodavnica ovog velikog grčkog lanca, dok se u Kavali, na izlazu ka Nea Peramosu, nalazi i jedan Grand Masoutis.

Ukoliko neko preferira velike međunarodne lance, u okolini Nea Peramosa nalazi se i nekoliko povoljnih prodavnica iz lanca Lidl (GPS koordinate) - najbliži su u Nea Iraklici (udaljen manje od 5 km od Nea Peramosa) i Elefteropolisu (udaljen oko 10 km). U ovom gradu nalazi se i velika, odlično snabdevena prodavnica Gountsidis.

IZLETI

Dodatna prednost Nea Peramosa je i blizina mnogih zanimljivih lokacija. Neke od njih su:

- Filipi (detaljno)
Filipi

Filipi
- Kanjon kod mesta Palaia Kavala - prelepa pešačka staza kroz zelenu Grčku
Kanjon Palaia Kavala

Kanjon Palaia Kavala
Mala crkva na steni u Palaia Kavali

- Kavala - "grčki Monte Karlo"
Panagia - stari grad Kavale

Akvadukt u Kavali
- Pećina Agitis i izvor istoimene reke

- Elefteropolis, zanimljiv grad na desetak kilometera od Nea Peramosa
Elefteropolis

Elefteropolis

Put Elefteropolis - Nea Peramos
POVRATAK U SRBIJU

Kao i prilikom dolaska u Grčku, tako smo i prilikom povratka u Srbiju rešili da idemo manje uobičajenim putem. Krenuli smo iz Nea Peramosa uz obalu, ka ušću reke Strimonas (kod nas verovatno Struma), pa smo preko jezera Kerkini i Dojran stigli do Valandova i auto-puta.



Sledi kratak foto album puta ka Srbiji:

- Kula Apolonija (50-ak km od Nea Peramosa)
Kula Apolonija

Plaža ispod kule Apolonije
- Jezero Kerkini, dom pelikana, vodenih bufala i brojnih vrsta riba

- Rodopoli (kod Kerkinija), gradić sa odličnim sudžukakijem :)



- Dojransko jezero (na fotografiji: makedonski deo ovog jezera)



Malo nakon Dojranskog jezera stigli smo do autoputa za Skoplje i dalje, za Beograd.

7 comments:

  1. Lepo napisano, nadam se da se necete ovde zaustaviti vec da cete nastaviti da pisete i dalje. Primecujem da volite da vidite i obidjete sto vise kada ste na odmoru, bas kao i ja. Nadam se da ce biti jos tekstova koji opisuju kanjon Palaia Kavala , Kavalu, Filipe (vase vidjenje i fotografije), samo mesto Nea Peramos i plazu u njemu.

    ReplyDelete
  2. Obozavam letovanja a prvenstveno mora
    www.oxfordturist.rs

    ReplyDelete
  3. Bravo za slike posteno nikad mi nije palo napamet slikati skoro sve do mora bravo
    turisticka agencija jagodina

    ReplyDelete
  4. Svaka čast na putopisu, od početka do kraja, hvala na trudu i korisnim informacijama. Odličan izbor za sledeću destinaciju, uželeli smo se peščanih plaža.

    ReplyDelete
  5. svaka cast,planiramo ovoga leta Neo Paramos,da li znate koje su cene app na licu mesta,ne bismo preko agencija?!

    ReplyDelete
  6. Poštovani,

    Baš ste lepo napisali i slikama potkrepili putopis. Okolina Kavale je moj izbor za 2019. S obzirom da ste lično našli smeštaj, najljubaznije molim da mi dostavite email ili broj telefona vlasnika stana.

    S poštovanjem,
    Radmila Saric

    ReplyDelete