25.9.13

Industrijski turizam - površinski kopovi Kolubare

U okviru Dana evropske baštine bila je organizovana i besplatna poseta površinskim kopovima Kolubare. To svakako nije uobičajena turistička lokacija, tako da smo jednostavno morali da se prijavimo i odemo.

Počinjemo od Lazarevca, gde smo na parkingu sportskog centra videli turistički atraktivan prizor - prodaju odevnih predmeta!


Upoznavanje sa Rudardskim basenom Kolubara počelo je uvodnim predavanjem u sali obližnjeg centra za kulturu, a nastavilo se odgledanim dokumentarnim filmom o istorijatu ovog rudnika. Ovde ide i primedba: sala u kojoj se koristi projektor morala bi da bude zamračena (ova je bila veoma osvetljena!), a klikom na dugme F5 prezentacija rađena u PowerPointu prebacuje se prikaz preko celog ekrana (fullscreen).

Nakon prezentacije, uputili smo se do vidikovca na samim površinskim kopovima:

Površinski kopovi - delić od 25km kvadratnih!

Crni sloj je ugalj (lignit lošeg kvaliteta)
Zatim je na redu bio industrijski krug u Vreocima sa izloženim starim lokomotivama:

Kraj ove "ekskurzije" je bila poseta polju Tamnava, uz obilazak protočnog jezera na Kolubari (ili je to ipak Peštan?), kao i razgledanje budućeg korita ove reke (to će biti treći tok za 20ak godina; plan je da se nekada Kolubara ponovo vrati u svoje originalno korito):

Protočno jezero na Kolubari (ili Peštanu?)

Buduće korito reke Kolubare
Ovo svakako ne spada u posebno atraktivne turističke posete, ali mislim da je izuzetno zanimljivo videti sve to uživo, naročito kad se u obzir uzme da je većina ovih objekata najčešće zatvorena za javnost.

Za kraj, sve pohvale idu predstavnicima Rudarskog basena Kolubara, koji su strpljivo odgovarali na sva postavljena pitanja.

1 comment:

  1. Wow, cool post. I’d like to write like this too – taking time and real hard work to make a great article… but I put things off too much and never seem to get started. Thanks though. pometalni stroji

    ReplyDelete