17.9.18

Letovanje 2018. - Nikiti

Dve nedelje na Halkidikiju, odnosno Sitoniji, prošlo je brzo, a povratak u "realan svet" predstavlja težak udarac 😊

Kao i ranijih godina, i ovaj put smo Grčku posetili u prvih 15 dana septembra. Iako je glavna sezona bila relativno loša (tragovi nevremena još su ponegde vidljivi), mi smo imali sreće: samo je jednog dana predveče i noću padala jaka kiša, sve ostalo vreme Sunce je sijalo punim sjajem.

Pošto smo ove godine vodili i malca, bilo je važno pronaći mesto koje bi ispunjavalo neke vrlo važne uslove: želeli smo veliko dvorište sa puno zelenila; želeli smo i direktan izlazak na plažu, bez prelaska bilo kakvih ulica; plaža je morala da bude od sitnog peska, a voda je morala da bude plitka; smeštaj u mirnom kraju se podrazumevao, ali je bila potrebna i blizina svih modernih objekata (velike prodavnice, lekar, apoteke...). Na prvi pogled, izgledalo je da će biti teško naći kuću koja bi ispunjavala sve navedene uslove - i zaista nije bilo lako! Ali, posle duže pretrage Interneta, pronašli smo kuću koja ispunjava sve navedene uslove i to u potpunosti - Sapfo Beach Studios.

Mapa Halkidikija

Sapfo Beach Studios (sapfobeach.com, GPS: 40.202155 23.681046) nalazi se oko 2 kilometra južno od poznatog letovališta Nikiti na severnom delu Sitonije. Objekat se nalazi van samog gradića Nikiti, a okružen je (za Grčku) bujnim zelenilom, kao i drugim privatnim kućama - na gornjoj karti je označeno brojem 1. U blizini kuće ne postoje prodavnice, restorani, pa čak ni klasična šetališta. Dakle, ako ne idete sopstvenim prevozom, onda dobro razmislite da li je ovo pravo mesto za vas. S druge strane, ako dolazite svojim automobilom, onda je Sapfo veoma dobar izbor: lokacija je mirna, a kolima se za 5-10 minuta stiže do svih bitnih objekata u obližnjem Nikitiju.

Za početak, evo nekoliko slika ovog prijatnog objekta. Ulaz je obeležen svetlećom reklamom, na kojoj se vide svi podaci potrebni za kontakt:

Sapfo Beach Studios - ulaz

Sapfo Beach Studios
Odmah pored ulaza u prostrano dvorište, nalazi se veliki parking, a vozila od sunca štite vinova loza i visoko drveće:
Sapfo Beach Studios - parking
Kada se uđe u dvorište i prođe pored kuće (zapravo, u dvorištu se nalaze dve velike spojene kuće, sa studijima za izdavanje, kao i mala kuća, u kojoj živi vlasnik), ona izgleda ovako:
Sapfo Beach Studios
Ukoliko se nastavi ka plaži, videće se vlasnikova kuća, kao i kapija kroz koju se izlazi na gotovo privatnu plažu:
Sapfo Beach Studios - dvorište
Sapfo Beach Studios - dvorište i plaža
Dvorište je ograđeno, sa puno trave, par dečijih igračaka (ljuljaške i slično), ali i dva predivna psa, nekoliko ovaca i kokošaka! Verujem da su te životinje dodatna zabava za svu manju decu. Tu se nalazi i nekoliko stolova, koji su stalno na raspolaganju gostima, kao i veliki broj besplatnih ležaljki. Pogled sa plaže ka kapiji kuće Sapfo izgleda ovako (pomenute ležaljke se vide odmah pored kapije):
Sapfo Beach Studios - pogled sa plaže
Na plaži se nalazi nekoliko suncobrana od palminog lišća, kao i dve drvene klupe, dok su ležaljke uvek na dohvat ruke u dvorištu.
Sapfo Beach Studios - pogled sa plaže
Kao što se vidi na fotografijama, pesak je sitan, voda je veoma plitka (treba otići više od 20 metara od obale, da bi nivo vode prešao 1,5 metar!). U vodi je veoma sitan pesak, trave ima zanemarljivo malo, a zbog položaja plaže, moguće je kupati se do samog zalaska sunca. Za malu decu je ovo jedna od najboljih plaža koje sam ja ikada video.

U dvorištu se nalaze i dva tuša, a česme su smeštene uz sam ulaz u kuću, kako se ne bi unosio pesak.
Sapfo Beach Studios - tuševi

Sapfo Beach Studios - česma
Bujno zelenilo i prelepi zalasci Sunca učiniće da svako poželi da u kući Sapfo ostane bar još dan ili dva.
Sapfo Beach Studios - pogled na susedno dvorište

Sapfo Beach Studios - pogled na susedno dvorište
Dvorište je lepo i veliko, što pruža mogućnost za igru, ali i opuštajuće trenutke.
Sapfo Beach Studios - dvorište
Gostima su na raspolaganju i dva velika zidana roštilja, sa dovoljno mesta za sedenje u hladu vinove loze.
Sapfo Beach Studios - roštilj i terasa

Sapfo Beach Studios - pogled na roštilj i terasu sa gornjeg sprata
Sa terasa na spratu vide se vlasnikova kuća i zeleno dvorište, dok se kroz drveće delimično vidi i "privatna" plaža kuće Sapfo. Noću je dvorište lepo osvetljeno, tako da je moguće sedeti i uživati u miru i nakon zalaska Sunca.

Sapfo Beach Studios - pogled sa gornjeg sprata
Sapfo Beach Studios - noćni pogled sa gornjeg sprata
Naši utisci iz kuće Sapfo Beach Studios su izuzetno pozitivni i svakako ćemo razmotriti ponovnu posetu u narednim godinama. Da bismo bili objektivni, moramo da istaknemo i dva minusa: 
  • prvi minus su male tuš kabine (malo je neprijatan dodir zavese za tuš, koja verovatno nije oprana nakon boravka prethodnih gostiju)
  • drugi i veći minus su veoma tvrdi dušeci na krevetima. Svakako, ovo je subjektivan nedostatak, ali mi smo imali utisak kao da spavamo na daskama.
Inače, u sobama se nalaze LED televizori (imaju samo grčke kanale, ali je nama bilo važno da imaju USB ulaz, pa smo uživali u gledanju crtaća i serija po svom izboru), WiFi Internet je dostupan u celoj kući i dvorištu i sasvim je pristojne brzine, klima uređaj je uračunat u cenu, a posteljina i peškiri se menjaju svaka 3-4 dana.

Ako do sada niste znali, voda iz gradskog vodovoda se na celom Halkidikiju NE preporučuje za piće. Mi smo ovaj put taj problem rešili na jednostavan način: kupili smo jedan bokal sa filterom i imali smo na raspolaganju neograničene količine čiste vode za piće.


Važna stavka svakog letovanja je i blizina važnih objekata. Što se toga tiče, u blizini kuće Sapfo nalazi se nekoliko velikih prodavnica (sve su locirane na magistrali):
- Lidl 40.216198 23.678860
- Masoutes 40.218129 23.675682
- Galaxias 40.219403 23.673385
- Vassilopoulos 40.221246 23.670492

Za sve one koji idu sa decom, važno je da znaju da se u Nikitiju nalazi i ordinacija dr Niki Lamnatou, pedijatra koji priča srpski! GPS koordinate njene ordinacije su 40.224611 23.669849. Korisna je i informacija da dr Niki prihvata skoro sva putna osiguranja, tako da ako imate ovu vrstu osiguranja (a svakako ga treba imati!), onda je pregled deteta besplatan.

--- IZLETI ---

Što se tiče obilazaka i izleta u i oko Nikitija, lepo je znati da u ovom delu Grčke ima puno toga da se vidi.

U samom Nikitiju, vredi posetiti veoma lepo šetalište uz samu obalu, sa solidnim brojem prodavnica suvenira, ali i tavernama i kafićima. Ovo šetalište je nedavno obnovljeno, tako da sada predstavlja mogućnost za lepu večernju šetnju i večeru.

Svakog petka u Nikitiju se otvara pijaca (GPS 40.223271 23.670254), na kojoj se mogu kupiti domaće voće i povrće, kvalitetne masline i maslinovo ulje, ali i razne krpice. Ako se nastavi uzbrdo od pijace, može se videti Stari Nikiti, mesto u kome zapravo živi većina Grka u ovom kraju. Ovde se nalaze lepo sređene starinske kuće, kao i neke odlične taverne.

Naravno, ako se zaputite izvan Nikitija, povećava se i broj zanimljivosti koje je moguće posetiti.

Pećina Petralona (parking GPS 40.372976, 23.159249)

Ova zanimljiva i nakitom veoma bogata pećina nalazi se nekih 60 kilometara od Nikitija u pravcu Soluna (na karti broj 2). Navedene GPS koordinate će vas odvesti do besplatnog parkinga blizu pećine; odatle se do same pećine ide vozićem. Povratna karta za odraslu osobu košta 2€. Iako je moguće otići i besplatno peške do pećine, zbog vrućine i uspona ja preporučujem vozić, koji je naročito zanimljiv za decu. Sama tura kroz pećinu traje oko pola sata, ide se obavezno sa vodičem, koji ukratko objasni istorijat i značaj pećine. Temperatura u pećini je oko 15-20°C, tako da treba razmisliti o nekoj lakšoj jakni ili duksu. Unutra je zabranjeno fotografisanje, mada nikome nije baš jasno zašto. Kada se obiđe pećina, moguće je posetiti i mali muzej, u kome su izložene kosti životinja koje su nastanjivale pećinu, kao i neke stene. Muzej nije ništa naročito, ali pošto je obilazak muzeja uračunat u cenu posete pećini (8€), onda preporučujem da se i on pogleda. Kad vas vozić vrati do parkinga, moguće je kupiti suvenire, ali i popiti neko piće ili pojesti neku grickalicu. Pored parkinga se nalazi i (sada već pomalo zapušteni) park, koji vredi obići, naročito ako ste sa detetom.

Pećina Petralona

Pećina Petralona

Pećina Petralona (fotografija sa Wikipedije)

Porto Carras (parking GPS: 40.074341, 23.791419)

Porto Carras je veoma ekskluzivno letovalište, koje se nalazi par kilometara južno od Neos Marmarasa (na karti broj 3). Sastoji se od nekoliko velikih hotela i jedne od većih grčkih marina, kao i brojnih sportskih terena, velikih površina pod maslinama i vinovom lozom.

Međutim, zanimljivo je da 2003. godine u Porto Karasu održan sastanak lidera Evropske Unije, pa je tada veliki deo ovog letovališta ograđen. Posledica toga je da je veliki deo prelepe obale, kao i asfaltiranog puta koji ide uz tu obalu, danas pristupačan samo onima koji borave u nekom hotelu Porto Karasa ili onima koji plate dnevnu ulaznicu za posetu kompleksu. Odmah moram da napomenem da ulaznica košta 10€ po odrasloj osobi, dok deca ne plaćaju ništa. Za taj novac dobijate parking uz samu čuvenu i prelepu Kohi plažu, kao i mogućnost šetanja pomenutim asfaltnim putem kroz gustu borovu šumu.

Put na svakih par stotina metara prolazi pored nestvarno lepih uvala; na nekim od njih se nalaze ležaljke i suncobrani, koji se ne naplaćaju dodatno. Zapravo, ono što je najzanimljivije je činjenica da ćete moći da pređete kilometre po asfaltnom i zemljanom putu, a da sretnete tek ponekog  zaljubljenika u prirodu. Mi smo za nekoliko sati šetanja putem i boravka u nekoliko uvala sreli svega desetak osoba. Ulaznica nije jeftina, ali mislim da vredi posetiti ovu pešačku stazu bar jednom.

Porto Carras
Porto Carras

Porto Carras - deo marine i nezavršeno naselje

Na putu koji vodi od Nikitija do Porto Karasa mogu se videti brojne prelepe plaže. Jedna od njih je Agios Ioannis, koja se od kuće Sapfo nalazi svega jedan kilometar južnije.

Pogled na plažu Agios Ioannis

Parthenonas (GPS 40.118926, 23.812847)

U brdovitoj unutrašnjosti Sitonije, nedaleko od Porto Karasa, nalazi se selo Partenonas (na karti broj 4). Ovo mestašce se sastoji od lepo popločanih ulica, nedavno obnovljenih kuća, kao i nekoliko taverni sa prelepim pogledom na more. Jedna od tih taverni je Paul's Traditional Taverna, čiji parking se nalazi na gore navedenim GPS koordinatama (obratite pažnju: pored ove taverne nalazi se još jedan restoran, pa pazite na koju terasu ćete sesti). Važna napomena: ovo seoce obiluje veeeeelikim brojem osa, tako da smo mi morali da prekinemo obrok na pola i da pobegnemo dalje u šetnju i obilazak Partenonasa. Svakako, ljubazni konobar nam je rado upakovao ostatak obroka za poneti.

Pogled iz Partenonasa ka ostrvu Kelifos

Partenonas

Taxiarchis (GPS 40.423876, 23.522379)

U samom središtu Halkidikija, na zapadnim padinama planine Holomondas, nalazi se još jedno lepo staro selo - Taksiarhis (na karti broj 5). I u ovom selu su obnovljene stare kuće, lepo popločane ulice, kao i jedna izuzetna crkva. Oko sela se nalazi prostrana gusta šuma, koje je zaštićena kao lokacija za praktičnu nastavu šumarskog fakulteta iz Soluna. Put do Taksiarhisa takođe pruža priliku da se vide neke prelepi pejzaži, tako da vredi zaustaviti se na nekom od brojnih parkinga i vidikovaca uz put.

Mi smo iskoristili priliku za kratku i laganu šetnju putem koji vodi kroz šumu i sa koga se pruža veličanstven pogled na okolna brda (napomena: na kraju ove staze se nalazi neki vojni objekat, tako da nije moguće popeti se do samog vrha Holomondasa, ali je i bez toga ovo jedna prijatna šetnja). Ukoliko želite da se prošetate, auto možete da parkirate na sledećim GPS koordinatama: 40.453536 23.519275. Mi smo povratak ka Taksiarhisu iskoristili da zastanemo kod dve taverne (40.441855 23.515368), ušuškane u šumi, i da kupimo domaći med od vlasnika koji priča srpski ✅

Put ka Taksiarhisu

Crkva u Taksiarhisu

Staza na Holomondasu

Pogled sa Holomondasa

Pirgadikia (GPS: 40.336284, 23.720287)

Pirgadikia je malo ribarsko selo, smešteno između drugog i trećeg prsta Halkidikija (na karti broj 6). Za obilazak sela je dovoljno pola sata, jer je zaista malo, ali nešto više vremena će vam trebati da završite obilan, ukusan i povoljan obrok u prijatnoj taverni Markezines. Ovde ćete pronaći kvalitetnu i svežu ribu, oktopode, školjke, piletinu, odličnu grčku salatu, i sve to posluženo od strane ljubaznog osoblja.

Nedaleko od Pirgadikie nalazi se velika i izuzetno lepa plaža Ladhario (40.352425 23.733083), na kojoj je i poznati Beach Bar Coco Ammos.

***

U blizini Nikitija nalazi se i Metamorfozi  (na karti broj 7), klasično turističko mesto, ali u kome je moguće pronaći vrlo dobar giros (lokal se zove Gyrobank), kao i odlične kolače u poslastičarnici Tasos. Park sa igračkama za decu i nekoliko prodavnica sa suvenirima (istakli bismo Tilys Laden) mogu da upotpune jednu popodnevnu ili večernju šetnju, dok je put između Nikitija i Metamorfozija izuzetno opuštajući, sa prelepim borovim šumama sa obe strane puta.

Sa istočne strane Sitonije nalazi se jedna od najpoznatijih plaža severne Grčke, čuveni Vurvuru (na karti broj 8). Mi smo posetili manju sestru Vurvurua, plažu Karidi (40.193043 23.808211). Očekivano, ovo je veoma lepa plaža, ali je gužva, čak i u septembru, za naš ukus bila prevelika. Ukoliko vam gužva ne predstavlja problem, sitan pesak, čista voda i pristojna količina prirodnog hlada mogu da budu dobitna kombinacija.

Plaža Karidi, Vurvuru

1 comment:

  1. Sports toto Sports Betting: Best Sites & Sportsbook Reviewed
    Sports toto. 먹튀 One of 해축 보는 곳 the 토토 사이트 홍보 best sportsbooks 토토 사이트 in 바카라 웹 사이트 the USA. We break down how you can bet on sports online and their bonuses.

    ReplyDelete