11.9.21

Niška Banja i okolina, 2021.

Niška Banja danas svakako ne spada u grupu previše popularnih turističkih destinacija u Srbiji, što je velika šteta. U pitanju je mesto u neposrednoj blizini Niša (zapravo, Niška Banja je jedna od opština koje čine Grad Niš), koje je u velikoj meri okruženo prelepim zelenim šumama. Na žalost, veliki broj objekata u Banji je u lošem stanju, često sasvim ruiniranom, što je slučaj i u mnogim drugim turističkim mestima širom Srbije. Uprkos tome, lepa priroda je zaštitni znak mnogih takvih zapuštenih banja i zaboravljenih mesta. Krenimo redom u upoznavanje Niške Banje i šire okoline.

Za naš smeštaj, izabrali smo Prenoćište Zone (GPS: 43.293908, 22.009556), solidnu kuću koja se nalazi praktično u samom centru Niške Banje, 200 metara od glavnog šetališta. Odmah ću preći na dva minusa ovog objekta: prilaz autom do velikog privatnog parkinga je veoma nezgodan, jer su ulice izuzetno uske, sa nezgodno postavljenim dvorišnim ogradama. Na svu sreću, kod pomenutog šetališta se nalazi javni besplatni parking, a mi smo tu parkirali auto. Još jedan minus je ne baš savršena čistoća objekta - mi smo u fioci noćnog ormarića pronašli gomilu perja! U svakom slučaju, tu se završavaju minusi, a Zone ima i puno pluseva: nalazi se na mirnom mestu, ima lepo i prostrano dvorište, u kome se nalazi i manji kafić sa ugodnom terasom. Topla voda je bila stalno dostupna u kupatilu i pristojnoj kuhinji, WiFi je radio solidno, a cena smeštaja je bila više nego prihvatljiva. Sve u svemu, ovaj objekat ima našu umerenu preporuku.

Prenoćište Zone, Niška Banja

Recepcija i kafić, prenoćište Zone

Perje u fijoci - dečija igra ili vudu magija? 😉

Kada smo se smestili, krenuli smo u upoznavanje Niške Banje. Kao što smo rekli, na svega 200 metara od Zone nalazi se gradsko šetalište, uz koje se sa jedne strane nalaze solidno uređen park i hotel Radon, a sa druge strane se nalazi Trg Republike (43.292157, 22.007295) sa velikim fontanama. Iako je šetalište lepo uređeno, na samom početku i kraju se nalaze zapuštena odmarališta i ruinirani hoteli. To svakako može da pokvari utisak.

Ruinirana odmarališta se vide širom Niške Banje

Hotel Radon je video bolja vremena, ali pogled sa njegove terase i dalje vredi

Veštački vodopad hotela Radon i danas privlači pažnju

Glavno šetalište u Niškoj Banji

"Knjigomat" na šetalištu daje nadu za bolje sutra

Trg Republike sa fontanama se nalazi neposredno uz šetalište

Gradska kuća Niške Banje (43.291527, 22.006034)

Iznad samog Trga Republike nalaze se atraktivne "staze zdravlja", veoma lepe popločane staze koje prolaze kroz šumu, a uz koje se nalaze brojne klupe i odmorišta. Staze su takođe osvetljene, pa je šetnja moguća i noću.

Staze zdravlja, Niška Banja

Staze zdravlja, Niška Banja

Odmorište na stazi zdravlja

Na manje od 2 kilometra od šetališta nalazi se Konjički klub "Čegar" (43.301988, 22.017745), u kome deca mogu da jašu konje uz nadzor zaposlenih u klubu.

Konjički klub "Čegar", Niška Banja
Nakon upoznavanja sa Niškom Banjom, na red je došao i Niš. Ovaj put smo imali vremena za prijatnu šetnju od Narodnog pozorišta, gde smo se parkirali u javnoj garaži "Sinđelićev trg" (43.319583, 21.899478). Obišli smo Kazandžijsko sokače (43.317903, 21.895674), staru ulicu prepunu restorana i kafića. Deluje turistički, ali ipak vredi posetiti i napraviti pauzu uz sladoled, piće ili dobar roštilj. Dalje smo obišli Trg kralja Milana (43.321401, 21.895796), na kome se nalazi zanimljiva svetleća fontana. Iako veći broj Nišlija nije oduševljen ovom fontanom, ja moram da svim roditeljima predškolske dece preporučim da je posete uveče - deca će biti totalno oduševljena igrom svetlosti i vode. 

Prelaskom mosta stiže se u Nišku tvrđavu (43.323368, 21.895349). Zavisno od vremena posete, u Tvrđavi se može videti puno toga, počevši od Nišvila, čuvenog festivala džez muzike, Muzeja džeza, Bali-begove džamije i  brojnih istorijskih spomenika. Sve to se može obići prijatnom šetnjom kroz park-šumu, uz pogled sa moćnih zidina Tvrđave na reku Nišavu i sam Niš. 

Pola kilometra vazdušnom linijom od Trga kralja Milana nalazi se veliki park Čair, u kome se nalazi veliki broj zabavnih sprava za igranje dece svih uzrasta, kao i lepo uređene staze za šetnju.

Ukoliko ogladnite i poželite da pojedete nešto s nogu, svakako bih preporučio kiosk "Tostojevski" u pešačkoj zoni Obrenovićeve ulice, kod Tržnog centra Kalča (43.317363, 21.894444).

Spomenik oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana

Bali-begova džamija u Niškoj tvrđavi


Noćni pogled na osvetljenu fontanu na Trgu kralja Milana

Na sve strane se vide podsetnici da se u Tvrđavi održava Nišvil

Dečije igralište na Čairu

Na našu veliku žalost, dve lokacije u Nišu koje smo baš želeli da posetimo - Ćele-kula i Medijana - nisu radile, a kako smo čuli, ne rade već par godina 😞

Sledećeg dana smo krenuli u upoznavanje sa nekoliko zanimljivih lokacija severno od Niša. Prvo mesto na kome smo se zaustavili bila je (nama do tada apsolutno nepoznata) Banja Topilo (43.448322, 21.877905), nekih 40km od Niške Banje. Ova mala i još uvek nerazvijena banja smeštena je u klisuri Toponičke reke. U neposrednoj blizini banje nalazi se neistražena Biserna pećina. S obzirom da ne postoji prava staza do te pećine (do nje se stiže hodom po uskom kamenom zidu uz samu reku), nisam siguran da je ona uopšte predviđena da bude turistička atrakcija. U svakom slučaju, mi smo otišli do nje, provirili smo, ali nam se nije baš svideo poveći broj slepih miševa na ulazu, pa smo se vratili do banje.

Putokaz ka Banji Topilo

Glavna zgrada banje

Toponička reka protiče kroz banju Topilo

Mir i tišina su zaštitni znak ove banje

Ulaz u Bisernu pećinu

Ulaz u Bisernu pećinu

Nakon posete Banji Topilo, zaputili smo se dalje na sever, ka Sokobanji. Na putu smo videli vredne seljake koji su put koristili za sušenje i trebljenje pasulja.

Pasulj na putu ka Sokobanji

Pre same Sokobanje, zaustavili smo se na poznatom izletištu Kalinovica (43.616047, 21.872708). Izletište pruža mogućnost da se uživa u lepoj šumi, ali i da se vide dve prelepe sekvoje (43.616465, 21.871105). Na ovoj lokaciji se nalaze brojne klupice i stolovi, kao i izvor vode. Zanimljivo je da je ovo izletište nekada bilo veoma drago i našem čuvenom nobelovcu, Ivi Andriću.

Nekoliko stotina metara dalje nalazi se Etno park Kalinovica (43.614242, 21.873622), do koga se stiže kratkom prijatnom šetnjom kroz šumu. U Etno parku se nalazi manji restoran i smeštaj sa nekoliko soba. Restoran pruža priliku da se uživa u domaćim sokovima i rakiji, kao i ukusno pripremljenoj hrani.

Sekvoje na izletištu Kalinovica

Zelenilo oko terase Etno parka Kalinovica

Sokobanja se nalazi svega desetak kilometara severno od Kalinovice, tako da smo do ove naše poznate banje stigli veoma brzo dobrim putem kroz gusto zelenilo i brojne njive. Međutim, sama Sokobanja nije na nas ostavila pozitivan utisak! Osim solidno uređenog glavnog šetališta, sve ostalo je izgledalo prilično... pa, ofucano, uključujući park pored šetališta, koji je nekada sigurno izgledao lepše. Bilo kako bilo, u parku se nalazi veliki zabavni park za decu, koja će sigurno uživati na mnogobrojnim igračkama. Utisak je popravio restoran Casa Coka (43.651677, 21.879503), iz koga se pruža fantastičan pogled na celu Sokobanju i obližnja brda i planine. Restoran je veoma lepo uređen, hrana i usluga su izuzetni, a atrakciju predstavljaju kanali sa vodom u kojima plivaju žive ribe, što je svakako izuzetan prizor za decu (pa i za odrasle, zašto da ne?).

"Korzo" u Sokobanji

Pogled sa terase restorana Casa Coka, Sokobanja

Restoran Casa Coka, Sokobanja

Ribe u kanalu restorana Casa Coka, Sokobanja

Nakon kratke posete Sokobanji, nastavili smo put ka Bovanskom jezeru. U pitanju je relativno mlado veštačko jezero, koje se nalazi približno na pola puta između Sokobanje i Aleksinca. Na jezeru je moguće kupanje na više plaža, kao i pecanje, pravljenje roštilja i slične aktivnosti. Kada smo mi bili tamo, videli smo da su u toku radovi na izgradnji kamenih zidova, nasipanju javne plaže, a priča se da je u planu i izgradnja boljih pristupnih saobraćajnica i parkinga. Sve ovo poakzuje da Bovansko jezero može da postane još značajniji turistički centar u ovom delu Srbije.

Javna plaža na Bovanskom jezeru

Sledeći dan smo započeli posetom spomeniku na Čegru (43.365347, 21.942772), podignutom u čast velike bitke srpskih ustanika i vojske Osmanskog carstva. Bitku je karakterisao veliki broj poginulih vojnika na obe strane, a najpoznatija žrtva je bio čuveni vojvoda Stevan Sinđelić. Nakon bitke, Turci su naredili da se od glava poginulih srpskih junaka sagradi jedan od najmonstruoznijih spomenika - čuvena Ćele kula (danas se u Ćele kuli nalazi manje od 50 lobanja, od nekadašnjih 952!). Spomenik na Čegru je primer kako treba da izgleda dostojanstven način obeležavanja istorijskih događaja. U blizini spomenika se nalaze veoma lepa crkva i česma posvećene Svetoj Petki. Napomena: crkva se nalazi na svega 300m od spomenika, ali staza do nje ima izuzetno veliki nagib, pa to treba uzeti u obzir. Takođe, kada smo mi posetili česmu, ona nije radila.

Spomenik na Čegru kod Niša

Pogled sa vrha spomenika na Čegru

Parking, česma i toalet se nalaze pored spomenika

Česma Svete Petke

Zanimljivo je da se kod spomenika na Čegru nalazi i tabla sa informacijama o Cerjanskoj pećini, još jednom zatvorenom objektu u Nišu i okolini (druga dva su pomenuta Ćele kula i Medijana).

Tabla sa informacijama o (turistima nedostupnoj) Cerjanskoj pećini

Posle Čegra posetili smo i malu Latinsku crkvu (43.370759, 21.962712) iz 11. veka, jednu od retkih građevina iz vremena pre Nemanjića. Pogled sa platoa oko crkve na selo Gornji Matejevac na jednoj strani i na planine na drugoj svakako vredi posete ovom lokalitetu.

Latinska crkva

Pogled na Gornji Matejevac

Crkva je bila zaključana, pa smo provirili kroz prozor

Naredna "stanica" je bio Kamenički vis (43.400620, 21.950645), izletište udaljeno par kilometara od Niša. Glavna odlika ovog izletišta je veliki prostor za druženje, zajedno sa više nadstrešnica za sedenje. Pored parkinga se nalazi osmatračnica, ali i odličan restoran Vis, u kome uvek možete probati specijalitete od divljači i brojna druga vrhunski spremljena jela.

Osmatračnica na Kameničkom visu

Kamenički vis - osmatračnica je u levom delu slike

Neki od specijaliteta restorana Vis

U povratku u Nišku Banju svratili smo do mesta odakle poleću paraglajderi (43.285355, 22.008820). Na našu žalost, paraglajdera tada nije bilo, ali je pogled zaista fantastičan. (Napomena: put do ovog mesta je prilično uzan i strm, sa ponekom rupom, pa ga ne bih preporučio vozačima početnicima. S druge strane, puno ljudi do ovog mesta dolazi pešaka.)

Pista za paraglajdere iznad Niške Banje

Poslednji dan smo ostavili za posetu Suvoj planini i Zaplanju. Prvo smo otišli do Specijalnog rezervata "Jelašnička klisura" (43.276574, 22.068242). Ovaj rezervat kombinuje bujno zelenilo i impozantne stene svuda oko puta. Brojni biciklisti i pešaci mogu da iskoriste veći broj klupa za sedenje uz rečicu koja protiče kroz ovu klisuru.

Put kroz Jelašničku klisuru

Informativna tabla u Jelašničkoj klisuri

Jelašnička klisura

Iz Jelašničke klisure smo produžili putem uz Suvu planinu, sve do planinarskog doma na Bojaninim vodama. Put do ovog Doma svakako nije za niske automobile, niti za vozače bez dovoljno iskustva; uz to, kada smo mi bili tamo, Dom uopšte nije radio (da li inače radi, ne znam, ali ne izgleda tako). Na Bojaninim vodama moguće je uživati u prelepoj prirodi i u izuzetnom pogledu na okolne vrhove Suve planine i sela u blizini. Naravno, u blizini Doma se nalazi izvor Bojanine vode, po kome čitava ova oblast nosi ime. Da bi se našao izvor, treba sići sa puta do ostataka starog planinarskog doma, prepoznatljivih po crvenom dimnjaku, koji i dalje stoji. U blizini su stepenice koje vode do izvora, odnosno česme.

Nekih 200 metara dalje moguće je popeti se na metalni vidikovac, visok desetak metara. Uz okolne staze i puteve moguće je brati ukusne divlje kupine, dok se jedna za drugom smenjuju gotovo nadrealne slike planina i šuma. Bojanine vode i pomenute staze imaju našu apsolutnu preporuku za posetu!

Pogled sa terase planinarskog doma na Bojaninim vodama


Osmatračnica iznad Bojaninih voda

Bojanine vode - pogled na planinarski dom sa osmatračnice

Pogled sa osmatračnice

Pogled sa osmatračnice

Pogled sa staze ka jednom od vrhova Suve planine

Dimnjak kao orijentir ka izvoru

Stepenice koje vode do izvora

Bojanine vode

Za sam kraj našeg obilaska Niške Banje i okoline ostavili smo kraći obilazak Zaplanja, prelepe doline smeštene uz zapadne padine Suve planine. Put je izuzetno prijatan, asfalt je nov, a sa obe strane se smenjuju guste šume i njive. Sva sela na tom putu imaju sve manje stanovnika iz godine u godinu, pa je moguće videti brojne stare kuće kojima preti urušavanje. Bilo bi lepo da turizam zaživi u ovom delu Srbije, što bi svakako pomoglo i lokalnom stanovništvu. 

Da turizam i te kako ima šansu, pokazuje odličan roštilj uz izuzetno povoljne cene u restoranu "Zaplanjski merak" (43.220650, 22.032615) u Gadžinom Hanu, prestonici istoimene opštine i Zaplanja. Ukoliko prolazite ovim krajem, "Zaplanjski merak" nikako nemojte da zaobiđete.

Znak na putu kroz Zaplanje

Panorama Zaplanja

Stara kuća u centru sela Veliki Krčimir, Zaplanje

Terasa restorana "Zaplanjski merak", Gadžin Han

Spomenik Oku sokolovom na trgu kod Skupštine opštine Gadžin Han


No comments:

Post a Comment